divendres, 13 de gener del 2012

L'àcid fòlic (o l'antropòloga física ataca de nou...)



Durant l'embaràs ens fan prendre un munt de suplements nutricionals, i si vens de FIV ni te cuento. Jo me'ls anava prenent com si res, sense preguntar-me el perque, eren vitamines, iode, un anticoagulant, àcid fòlic... Però des de fa uns dies estic preparant una classe per aquest semestre en la que parlo de la necessitat de l'àcid fòlic en les embarassades i m'hi estic obsessionant. I sabeu de què va la classe? de pigmentació!

Si, en aquest tema parlem de perque les poblacions més properes a l'equador són més fosques de pell i les més allunyades més clares (veure el mapa). Per protegir-nos del sol, direu. Si, però com? vull dir, perque un factor es seleccioni a favor o en contra hi ha d'haver algun mecanisme en el que estigui implicat que resulti beneficiós o deleteri.

Doncs bé, en el cas de la pigmentacio fosca es va proposar que suposarien una prevenció enfront els càncers de pell en latituds baixes. Sembla lògic, la melanina actua com a barrera de la radiació ultravioleta. Però aquests càncers acostumen a aparèixer a una certa edat, gairebé sempre després de l'etapa reproductora o quan aquesta ja està avançada, de manera que l'individu de pell clara es reproduiria tot i la selecció en contra, la seva fitness, la seva aptitud biològica no es veuria afectada, deixaria igual descendència que un de pell fosca i, per tant no hi hauria avantatge de l'un sobre l'altre.

L'any 2000 es va publicar un article que proposava una altra explicació. Els raigs UV no només poden produir càncer de pell, també destrueixen diversos compostos de l'organisme que són fotosensibles. Un d'ells és el folat, que és la forma en la que trobem l'àcid fòlic a l'interior del cos. Doncs bé, què passa quan al cos els nivells de folat són baixos? per una banda hi ha problemes en la producció d'esperma, de manera que la fertilitat masculina es veuria disminuida.

Per altra banda, el folat és un element imprescindible en el desenvolupament del tub neural (que dóna lloc a la medul·la espinal). Quan els nivells de folat són baixos trobem malformacions en aquest desenvolupament, la més important de les quals és l'espina bífida, en la que hi ha una malformació de les vèrtebres que cobreixen la medul·la. Així que ja tenim el quit! En pells clares no hi ha prou melanina per protegir el cos de les altes radiacions de l'equador, de manera que aquestes destrueixen el folat. Els nivells d'aquest compost disminueixen i per tant ho fa la fertilitat masculina, i hi ha un increment dels casos d'espina bífida en els fetus. En ambdos casos la fitness dels individus disminueix i per tant hi ha una selecció en contra.

Es per això que a les embarassades se'ls acostumen a donar suplements d'àcid fòlic durant els primers mesos d'embaràs (i en molts casos abans si se n'està planificant un).

Deixo per una altre dia perque a les latituds altes la pell és clara... o com la llum del sol no és tan dolenta com la pinten...

P.D. Aquesta entrada ha estat inspirada per l'Onavis en parlar del iode durant l'embaràs, aixi que les crítiques per pesada les podeu repartir entre les dues ;P

6 comentaris:

  1. Molt interessant! Gràcies per explicar-ho...crec que estaria bé que ens expliquessin una mica, el perquè prenem certes coses. A vegades ens tracten una mica com tontes... Jo ho prefeixo, així m'ho prendria amb més interés...

    ResponElimina
  2. M'ha interessat moltíssim l'explicació!!
    Mai hauria dit que la pigmentació tingués a veure amb això!

    M'encanten les teves classes particulars virtuals!

    ResponElimina
  3. no ets pessada, ha estat super interessant .Trobo a faltar que els blogs d'algunes mares de tant en tant no parlin de maternitat... Molt be!

    ResponElimina
  4. A mi quan em van recomanar l'àcid fòlic em van dir que ajudava a prevenir l'espina bífida però la veritat és que mai hagués associat això amb la pigmentació...

    Ja està bé ja que de tant en tant ens donis alguna classe!

    ResponElimina
  5. Jo tampoc tenia ni idea de la relació de l'àcid fòlic amb la pigmentació. Molt curiós. Em semblen molt interessants aquestes entrades.

    ResponElimina
  6. Aix, quina enveja i nostàlgia!!! Sempre m'ha quedat la espineta de tenir-te de profe ;)
    Un petonàs molt i molt gran, REINA! muas!

    ResponElimina