divendres, 6 de juliol del 2012

La jornada continuada


L'any vinent l'escola del Papiol ha estat triada per la Generalitat com a centre pilot per avaluar la jornada continuada a infantil i primària. Això sona molt gros i així ens ho hem agafat al poble. Des que al març es va saber van començar a córrer cartes de pares i mares queixant-se'n, circulars de l'escola i de l'AMPA informant als pares del poc que es sabia, noves cartes dels pares queixant-se de la desinformació, reunions de la junta de l'AMPA, etc... El cas és que al final hem estat designats.

El tema crea polèmica. Per una banda els mestres hi estan a favor amb un argument de pes: l'educatiu. Afirmen que els nens són més proactius al matí, mentre que a la tarda el rendiment baixa escandalosament. Alguns pares també hi estan a favor: acabar les classes a les 2 del migdia permet avançar l'horari de les extraescolars i per tant que els nens arribin més d'hora a casa i puguin fer els deures a una hora decent i, fins i tot, tenir temps de fer el manta. D'altres pares hi estan en contra: l'horari lectiu no s'ajusta gens al de les feines paternes i en el cas dels petits són moltes hores seguides i dinaran molt tard.

A veure, anem a pams. En el tema educatiu no hi entro, no hi entenc, així que em refio del que diguin les mestres ja que soc de les que creu que els mestres miren sobretot pel benestar dels nostres fills. Punt a favor.

En el tema de les extraescolars hi veig molts avantatges. No és normal que els nens surtin de casa a les 9 del matí i hi arribin a les 8 del vespre morts i reventats. El fet que Papiol hagi estat triada com a escola pilot es deu en bona manera a que només hi ha una escola i les extraescolars estan totalment coordinades amb l'horari lectiu, a més d'estar totes al voltant de l'escola, de manera que el transport de l'escola a l'extraescolar es pot fer a peu i amb monitors, no cal que hi siguin els pares. En molts cursos els nens aniran a quarts de 4 a fer l'extraescolar i els pares els podran recollir directament allà en acabar.

Els menuts és un dels temes que més amoïna. Fins ara feien una pausa a mig matí on menjaven una mica i dinaven a dos quarts d'una. Ara està previst que facin dues pauses, una de 30 minuts com fins ara on esmorzaran bé, i de fet està previst treballar l'hàbit de l'esmorzar i de l'alimentació sana aprofitant l'avinentesa, i una de 15 minuts més tard. Aguantaran fins les 2? no ho se. Als països europeus que fan jornada continuada l'escolarització comença als 6 anys, així que no sabem com anirà.

I finalment el gran tema: l'ajustament entre l'horari lectiu i el de la feina dels pares. En principi els nens que es queden a dinar no variaran l'horari de sortida. De 14.00 a 16.30 hi ha servei de menjador i monitoratge (fins ara era de 12.30 a 15.00) per aquells nens que no hagin d'anar a extraescolars. L'equip de monitors a més ha proposat tallers per la darrera hora. El problema és que molts pares es refiaven que amb les extraescolars allargaven aquest horari fins les 6 o les 7 de la tarda i ara no serà així. És una putada? pels pares si, però i pels nens? de debò volem que els nens facin el mateix horari que nosaltres? que estiguin fora de casa fins les tantes? potser és un primer pas cap a la tan anomenada conciliació familiar i laboral. Si, és un pas molt petit. I si, és començar la casa per la teulada, però és començar. I si, potser soc molt i·lusa, però crec que s'ha de provar. I quina millor manera de provar-ho que essent centre pilot i que hi hagi mil ulls vigilant que tot vagi bé.

Que tinguem sort!

4 comentaris:

  1. Ja saps la meva opinió respecte aquest tema. Hi ha molta gent que només veu la jornada continuada darrera d'un: "Veus com viuen bé els mestres?". Quan els mestres continuaran fent les mateixes hores que feien només que distribuïdes d'altra manera.

    Jo entenc que per a moltes famílies això pot ser un "desbarajuste" però com tu dius, arriba un moment en que també s'ha de pensar en els nens i no es pot tenir un nen 12 hores fora de casa sigui pel motiu que sigui.

    Pel que fa al rendiment dels nens... Ho tinc claríssim! Les classes de la tarda no són ni la meitat de profitoses del que ho són al matí. De fet les àrees instrumentals mai es posen a la tarda perquè ja se sap que no es pot treballar demanant el mateix nivell d'exigència. Entendre això és ben senzill... Ens hem d'imaginar a nosaltres mateixos treballant al matí o fent-ho a la tarda a mitja digestió. Ni punt de comparació!

    Pel que fa als petits jo sóc força optimista. Sí que és cert que s'ha de veure perquè no hi ha res provat però carai, a l'estiu o els caps de setmana els nens dinen a les 14h o més i no passa res, no? Entenc que no és el mateix perquè a l'escola tenen un treball però en el cas d'educació infantil és molt lúdic i per tant no crec que sigui problema.

    Vaja que això de la jornada continuada jo ho trobo meravellós i tan de bo el Departament prengués una decisió i ho portés a totes les escoles però tot i que funcioni amb aquesta gent mai se sap.

    ResponElimina
  2. A mi en principi em sembla força saludable...i a vegades també s'ha de començar la casa per la taulada, quan no hi ha més remei.

    ResponElimina
  3. Ja ens aniràs explicant com va tot l'any vinent!!

    ResponElimina
  4. Jo no ho veig descabellat, no. No sé si seria el que m'aniria bé a mi o no, però segur que ens acabàvem adaptant, així que ja ens explicaràs què tal va passant el curs.

    ResponElimina