dilluns, 2 de juliol del 2012

L'entrada pendent o per què és important jugar al parque?



És important que els nens juguin. Que s'embrutin. Que sociabilitzin. Que aprenguin a compartir. Que es cansin (sobretot pels pares). Per tot això és important que juguin al parque. Però aquí l'antropòloga té una altra raó: per que necessitem la llum del sol!

Us heu fixat que a mesura que avancem cap a latituds més altes (en el nostre cas cap al nord) la pell és cada cop més clara? Fins i tot si evitem l'exposició al sol, la pell d'un mediterrani serà en promig més fosca que la d'un escandinau. Quan veiem un gradient d'aquest tipus normalment hi ha dues possibles explicacions: una són els moviments migratoris graduals i l'altra la selecció natural. En el cas del color de la pell l'explicació ve donada per aquest darrer punt.

La vitamina D és necessària per un munt de coses, entre elles l'absorció de calci als intestins i la mineralització del ossos. Fins a un 80% de la vitamina D que necessitem la sintetitzem nosaltres mateixos i per fer-ho necessitem els raigs UV. Si senyors, els tan denostats raigs UV, aquests que si pogués més d'un dermatòleg enviaria a Sibèria a cavar, també tenen efectes beneficiosos (si els rebem en la quantitat precisa). Així, en latituds on aquests raigs són escassos s'ha seleccionat el tenir la pell molt clara ja que així se n'absorveixen més (la melanina fa de filtre i n'evita l'absorció), mentre que en latituds més baixes no cal que la pell sigui tan clara (al contrari, si és fosca evita la degradació del folat, de la que ja vem parlar). Uns nivells insuficients de vitamina D a la llarga deriven en problemes en la formació dels ossos donant lloc a raquitisme, osteomalàcia, osteoporosi, entre d'altres patologies. Els ossos més afectats són els de les cames i els de la pelvis, que han de suportar molt de pes.


I què hi pinta aquí el parque? doncs resulta que en un estudi del 2007 es va observar que el percentatge de nens amb dèficit de vitamina D havia augmentat molt als USA, així com el d'embarassades i fetus amb nivells baixos d'aquesta vitamina. Les raons que argumentaven per aquest augment eren dues: la disminució en la ingesta de llet a favor dels refrescs i la disminució del temps que passaven els nens jugant al carrer en favor de passar més temps tancats a casa. Els resultats a més mostraven diferències entre afroamericans i individus d'origen europeu: els primers presentaven uns nivells molt més baixos de vitamina D, ja que la seva pell fosca està perfectament adaptada a viure en els climes amb una elevada incidència de llum, però no a les baixes radiacions de les latituds elevades.

Només hi ha una excepció clara a aquesta tendència: els esquimals. Els esquimals, tot i viure a latituds molt altes tenen una pigmentació relativament fosca, i en canvi no tenen massa problemes relacionats amb la formació dels ossos. Això és gràcies a la seva dieta, molt rica en peix i mamífers marins, que són una gran font de vitamina D, de manera que la ingesta supleix la poca vitamina que l'organisme fabrica. Però els que no sou esquimals, a jugar al carrer!

P.D. Aquesta entrada està dedicada a les mames blogaires que dissabte em van dir que ja trigava a escriure sobre això. Un petó!

8 comentaris:

  1. Quina rapidesa! Es nota que ja tenies el post ben repensat!

    ResponElimina
  2. Uau.. què interessant! Tots al parque!

    ResponElimina
  3. Un motiu més per passar les tardes de xerrera al parc :-P

    ResponElimina
  4. Ostres, que interessant! :)
    Jo vaig estar llegint sobre la vitamina D quan el Guerau era més petit i vaig llegir articles infumables! El que hagués donat per trobar-ne un tan clar com aquest!

    Petons!!!

    ResponElimina
  5. Dos comentaris o pregutnes... un de ben fríbol...llavors si tenim una dieta com els esquimals ens posarem més morenes?
    I l'altre...em pregunto si potser a vegades aquesta obseció (per temor al problemes amb la pell) d'algunes mares perquè als nens no el hi toqui el sol no pot afectar també d'alguna manera...
    Merci per escriure'l! per cert.

    ResponElimina
  6. ai, quantes faltes, deu meu...estic super cansada i es nota...brrr...

    ResponElimina
  7. Ostres!! qué interessant!!!

    Desde avui això d'anar al parque m'ho prendre d'una altra manera ;)

    ResponElimina
  8. Nena... sempre aprenc tant amb tu!!! Gràcies!!!

    ResponElimina